
F1 Öğrenci Vizesi Nedir?

F1 öğrenci vizesi, Amerika’da eğitim görecek olan öğrencilerin alması gereken vize türüdür. Öğrencinin kabul edildiği eğitim kurumunda eğitim almasının yanı sıra, belirli koşullar çerçevesinde çalışma izni ve mezuniyet sonrası iş imkanı sağlar. Optional Practical Training (OPT) kapsamında mezuniyetiniz sonrasında bir yıllık çalışma izni alabilirsiniz. F1 vizesi Amerika’da geçici süre ile yaşamaya olanak sağlar. Vize süreniz eğitim sürenizden kısa ise mutlaka eğitim kurumunuz ile görüşmeli ve vize sürenizi uzattırmalısınız. F1 vizesinin genel geçerliliği 5 yıldır. Bu süre boyunca Amerika’ya dilediğiniz zamanda giriş ve çıkış sağlayamazsınız. Geçici süre ile ayrıldıysanız, maksimum 60 gün içerisinde geri dönmeniz gerekmektedir.
F1 Vizesinin Şartları:
İlk olarak Amerika’da bulunan bir eğitim kurumundan kabul almanız ve burada bulunacağınız süre boyunca öğrenci statünüzü korumanız gerekiyor. Aynı zamanda, eğitim süreniz boyunca temel masraflarınızı; eğitim, sağlık gibi gerekliliklerinizin finansal kısmını sağlayacak maddi güce sahip olmanız ve bunu kanıtlamanız gerekiyor. Bu konuda yakın tarihli, kaşeli ve imzalı banka hesap dökümünüz gibi finansal bilgi içeren dokümanları kullanabilirsiniz. Eğer eğitim masraflarınız bir sponsor tarafından finanse edilecekse; sponsorunuzun kişisel bilgileri, sponsorluk mektubu, sponsora dair finansal dokümanlar, noter tasdikli taahhüt mektubu gibi belgeler sunulmalıdır.
F1 Vizesi Almanın Aşamaları:
İlk adım Amerika’da bulunan bir eğitim kurumundan kabul almak ve bu kuruma belirlediği ücreti ödeyerek I-20 formu almaktır. Bu form kuruma kayıt olduğunuzu gösterir niteliktedir. I-20 olmadan F1 vizesine başvuramazsınız. I-20, eğitim kurumu bilgileri, eğitim süreniz, şahsi ve finansal bilgileriniz gibi temel detayları içermektedir. Formu aldıktan sonra 1 yıl içerisinde vize başvuru yapmaya hak kazanırsınız.
İkinci aşamada; ABD Konsolosluğu’nun resmi web sitesinde bulunan DS-160 formu eksiksiz şekilde doldurulmalıdır. Form, başvurunuz için gereken temel bilgileri içerir. (Örneğin kişisel bilgileriniz, pasaportunuz, vize almaktaki niyetiniz, eğitim durumunuz, iş durumunuz gibi)
Üçüncü aşamada; DS-160 formu doldurulduktan sonra vize başvuru ücreti ödenmelidir. Ödeme için kredi kartınızı kullanabilirsiniz. Dekontunuzu saklamanızda fayda var.
Dördüncü aşamada vize randevusu almanız gerekiyor. Randevu alındıktan sonra ilgili gün ve saatte gerekli belgeler eşliğinde konsoloslukta mülakata gireceksiniz. Bu belgeler; pasaportunuz, niyet mektubunuz, kimlik fotokopiniz, dil yeterlilik belgeniz gibi belgeler. Karışık gözüktüğünü düşünüyorsanız, süreci kusursuz ve başarıyla tamamlamak için U2U Law desteğe ve danışmanlığa hazır!
Mülakat aşamasını dikkate almanızda fayda var. İlgileri eğitim niyetiniz, Amerika’da hayatınızı idame ettirecek kadar finansal yeterliliğe sahip olduğunuz, eğitiminiz bittikten sonra ülkenize geri döneceğiniz hususlarında ikna etmeniz gerekecek. Mülakat öncesi veya sonrasında parmak izi gibi verileriniz yönlendirileceğiniz kurumlara verilmelidir.
Beşinci kısımda vizenizin onaylanmasını beklemelisiniz. Onaylandıktan sonra pasaportunuz eşliğinde konsolosluğa giderek vizenizi alabilirsiniz.
Bir sonraki aşamada; Amerika’ya girmeden önce SEVIS I-901 ücretini ödemelisiniz. F1 vizesi ile Amerika’ya ancak eğitim başlangıç tarihinize 30 gün kala giriş yapabileceğinizi unutmayın.
En önemli aşama ise Amerika’da eğitim sürecinizin tadını çıkartmaktan ibaret! Gerek başvuru, gerekse eğitim süreciniz boyunca yaşayacağınız her türlü soru ve sorununuz için ekibimiz ile daima yanınızda!